Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schizofrenie

     Nejedná s o mnohočetnou poruchu osobnosti, jedinec tudíž nemá více osobností. Ani se nejedná o antisociální poruchu osobnosti (dříve známou jako ,,psychopatie”). 
     Jedná se o chronické a závazné duševní onemocnění, které postihuje asi 20 milionů lidí. U schizofreniků mohou být patrné i změny ve struktuře mozku, či zvýšené hladiny dopaminu. Symptomy se začínají objevovat v rané dospělosti. Prevalence je něco kolem 0,3 - 0,7%. Jde o psychotické onemocnění, což znamená, že je u jedince narušeno vnímání reality(neurózy toto nezpůsobují, ale psychózy ano).

     Psychózy máme trojího druhu

  1. organické - způsobením poškození mozkové tkáně
  2. toxické - po požití psychoaktivních látek, jako např. LSD
  3. funkční - sem patří právě schizofrenie, dále porucha s bludy

     Schizofrenie se projevuje narušeným myšlením, vnímáním, emocemi a chováním. Objevují se i nápadné psychopatologické změny: 

  1. bludy - porucha myšlení 
  2. halucinace - porucha vnímání

     Existuje několik typů schizofrenie: 

  1. simplexní
  2. paranoidní
  3. katatonní
  4. hebefrenní

     Simplexní schizofrenie je méně častá, za to ale vážná. V popředí je zchudnutí prožívání, chudé myšlení a oploštělá emotivita. Jsou zde zjevné změny chování - jedinec se víc a víc uzavírá do sebe, ztrácí ,,životní sílu”. Občasné bludy a halucinace se mohou objevit, ale nejsou v popředí nemoci.

     Paranoidní schizofrenie je poměrně častá. Nemoc je doprovázena halucinacemi a bludy. Pacient má třeba pocit, že ho někdo pronásleduje (např. tajná služba), nebo že je vyvolený a má za úkol zachránit svět. Bludy a halucinace mohou občas vést k nesrozumitelnému agresivnímu jednání, není to ale pravidlem a je důležité myslet na to, že tento jedinec vám nechce ublížit, jen se kvůli svým přeludům cítí v ohrožení.

     Katatonní schizofrenie má v popředí poruchu psychomotoriky - bezcílný neklid. Jedinec také může naopak dlouhé hodiny setrvávat v nepřirozených polohách.

     Hebefrenní schizofrenie se projevuje ,,vrtkavostí”, potrhlou aktivitou. Jedinec je znám svými nevypočitatelnými projevy, poruchou chování. Často napodobuje ostatní, vykřikuje, přihlouple se usmívá a grimasuje. Premorbidní osobnost těchto jedinců (před vypuknutím nemoci) je spíše plachá a samotářská.

     Příznaky schizofrenie se dají rozdělit na:

  1. pozitivní (jedinec má ,,něco navíc”) - bludy, halucinace, ztráta kontroly nad chováním 
  2. negativní (jedinci jakoby ,,něco chybí”) - oslabení nebo ztráta některých funkcí, např. oploštění emotivity, stereotypní myšlení, pasivita

     Co schizofrenie dále způsobuje: 

  1. zhoršení kognitivních funkcí - pozornost, paměť, učení 
  2. zhoršení sociálních dovedností - nejistota v kontaktech s jinými lidmi

4d302e11-f7c5-492c-98d7-05a554dba448.jpegca32a05d-ec67-4f25-92c0-46f73ee8a1e4.jpeg